Презентація до уроку: "Слухова сенсорна система"
Вода та її вплив на організм людини
Валентина Літвінова
Вода – основа життя. Її функції в
організмі людини та вплив на фізіологічні процеси у ньому.
На Землі є чимало місць, де майже всюди живуть довгожителі. Вивчення
їхнього способу життя показало, що своїм чудовим здоров’ям вони завдячують не
якимось екзотичним рецептам, а звичайній воді, яку вживають щодня.
Життя — це одухотворена вода.
Еміль Дюбуа
Секрет довголіття британських
монархів криється в особливому складі води з джерела на території резиденції
Балморал, яку вживає королівська сім’я, — вважають англійські вчені. Як відомо, королева-мати померла в дуже похилому віці, переступивши столітній
рубіж. Її дочка, нинішня королева Єлизавета II, вважає за найкраще майже все
літо проводити в шотландському замку — вода з тамтешнього джерела, як показали
дослідження, має властивості, що вповільнюють процеси старіння організму.
Наші далекі предки недарма селилися
біля джерел води, наділяли її чудодійними властивостями, поклонялися їй, вірили
в її надприродну силу, що знайшло відображення в казках і народних легендах. Що
глибше сучасна наука проникає в таємниці найзагадковішої речовини на планеті,
то більше переконується, що «молодильні яблука», «жива» і «мертва» вода — не
просто витвір людської фантазії…
«Тече вода каламутна…»
Афоризм, винесений в епіграф, аж ніяк не метафора. Людина розвивається у
воді (у материнському лоні до моменту появи на світ її оточує водна стихія —
навколоплідні води) і не може без неї прожити фактично ані дня. Вода становить
майже 70% маси тіла людини (це вільна, позаклітинна і так звана зв’язана вода,
яка міститься усередині клітин). Людський ембріон на 97% складається з води, а
новонароджений — на 90%. Найбільш інтелектуальна частина нашого тіла — мозок —
на 85% складається з води, кров — на 95%. Природно, що для здоров’я і довголіття
людини вкрай важливо, яка вода живить тканини її тіла.
Тож яку воду пити, щоб довше жити? За припущенням учених, людина як
біологічний вид має жити до 120 років — на такий строк генетично запрограмовані
клітини її організму. Як відомо, загальна тривалість життя в Україні значно
нижча, ніж у розвинених країнах, і становить 67,5 року (61,7 — для чоловіків і
73,4 — для жінок). Невтішна статистика: тільки 5% чоловіків працездатного віку
і 3% жінок мають високий і вищий від середнього рівень здоров’я, а дві третини
чоловіків і три чверті жінок — нижчий від середнього і низький. Багато
несприятливих чинників скорочують життя нашим співвітчизникам: забруднення
навколишнього середовища, стреси, нездоровий спосіб життя тощо. Серед них, на
думку вчених, одним із найважливіших є питна вода.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 80% проблем
здоров’я людини тією чи іншою мірою пов’язані з питною водою. За якістю питних
джерел Україна, як відомо з доповіді ООН про стан водних ресурсів у світі,
посідає 95-те місце в рейтингу зі 122 країн.
Ріка життя… Вона буває повноводною,
глибокою або ж мілководною. Замулюються криниці, висихають струмки і водойми,
міліють річки… Одного разу усвідомивши це, повертаємося до джерел (і витоків).
Чи не звідси бурхливий сплеск інтересу до вивчення феномену води, її
надзвичайних і часом майже незбагненних властивостей? Відходить у минуле дещо
зневажливе ставлення до неї як до простої хімічної сполуки водню і кисню — H2O.
Якщо раніше акцент у її характеристиках робили переважно на хімічному складі,
то тепер увагу вчених привертають процеси взаємодії між хімічними елементами,
які містяться в ній. У науці завжди є місце
першопрохідникам. Ще на початку минулого століття професор біохімії
Гарвардського університету (США) Л.Гендерсон стверджував, що основними
компонентами пристосованості організму і навколишнього світу є, з одного боку,
фізико-хімічні особливості довкілля, а з іншого — особливості власне
органічного світу, що виник у процесі еволюції. Він також обгрунтував, що
найважливішими складниками цих «особливостей» є особливі умови рівноваги між
кислотами і лугами, тобто окислювально-відновні реакції, які відбуваються і в
живих організмах, і в навколишньому середовищі. Таке незліченне розмаїття
хімічно активних речовин у природі і в організмі виникло завдяки властивостям
води, вважав Л.Гендерсон.
Основними процесами, які забезпечують
життєдіяльність будь-якого організму, є окислювально-відновні реакції, тобто
реакції, пов’язані з передачею електронів. При цьому змінюється електричний
потенціал окислюваної або відновлюваної речовини: одна речовина, віддаючи свої
електрони і заряджаючись позитивно, окислюється, інша, набуваючи електронів і
заряджаючись негативно, відновлюється. Різниця електричних потенціалів між ними
і є окислювально-відновним потенціалом (ОВП).
ОВП (англ. RedOx — Reduction/Oxidation) є
однією з найважливіших характеристик води і визначає ступінь активності
електронів в окислювально-відновних реакціях. Вимірюється він у мілівольтах.
Енергія, яка звільняється під час таких реакцій в організмі, витрачається на
підтримання гомеостазу та регенерацію клітин, тобто на забезпечення процесів
життєдіяльності. Клітини нашого організму мають негативний потенціал — від -100
до -200 мілівольт. Вода, яку ми вживаємо день у день, має позитивний
окислювально-відновний потенціал. ОВП звичайної питної води (з-під крана,
бутильованої та ін.) практично завжди більший від нуля і перебуває в межах від
плюс 300 до плюс 500 мВ. Така вода, проникаючи в людський організм, забирає
електрони від клітин і тканин, які складаються, як уже йшлося, переважно з
води. У результаті біологічні структури організму зазнають окислювального
руйнування, він зношується, старіє, порушуються функції життєво важливих
органів і систем. Чим вищий показник ОВП води, тим більше в ній вільних
радикалів, речовин, які пошкоджують клітину. Тому так важливо підтримувати
окислювально-відновну (кислотно-лужну) рівновагу в організмі. Як відомо, багато
захворювань спричинені надлишковою кислотністю організму і накопиченням у ньому
кислотних відходів. Нобелівський лауреат Отто Варбург довів, що процес
розвитку раку є анаеробним, тобто він розвивається при нестачі кисню в крові.
Саме нестача кисню робить рідини організму кислотними. Лужне середовище
охороняє організм від виникнення онкозахворювань.
Дослідження
води — найпоширенішої і водночас маловивченої речовини на Землі — ведеться в
усьому світі. Вчені намагаються з’ясувати, яка вода оптимальна для пиття,
тривають дослідження її впливу на здоров’я, працюють над технологіями отримання
води, близької до природної.
Дані літератури свідчать, що довгожителями
є ті, хто постійно п’є природну чисту воду (наприклад,
у горах). Мало того, у світовідчутті людини вода — не тільки фізична субстанція,
не просто волога, якою можна вгамувати спрагу або вимити тіло. Якщо вірити
болгарським переказам, від неї залежить навіть характер людини — добрі, веселі
люди мешкають саме в тій місцевості, де є добра питна вода (наприклад,
криниці в Габрово).
Сама природа підказує важливість
підтримання окислювально-відновного балансу в організмі. Відновні властивості
притаманні грудному материнському молоку, яке має негативний ОВП, саме тому
дуже важливо, щоб мати годувала свою дитину груддю. Навколоплідні води, в яких
дитина проводить частину життя до народження, також мають відновні властивості.
Проте, з віком у людини починають переважати
інші процеси...
Протягом життя в
нашому організмі відбуваються два процеси: руйнування і відновлення. Приблизно
після 30 років руйнування починає переважати над відновленням. З роками
кількість води в організмі поступово зменшується (відбувається дегідратація),
з’являються очевидні ознаки старіння, зокрема в’яне і береться зморшками шкіра.
Але втрата води з віком — це не тільки зморшки, зниження еластичності шкіри, це
втрата енергії та порушення обміну речовин.
Деякі
вчені вважають, що багато недуг і хвороб безпосередньо пов’язані з нестачею
рідини в організмі. З віком її кількість в організмі зменшується, відбувається
його зневоднення. Мозок реагує на нестачу води в організмі цілою низкою
неприємних відчуттів: слабкість, утома, занепокоєння, депресія, порушення
функцій органів, а потім і всього організму.
Справжні природні води
мають вищі відновні властивості, ніж води «оброблені» і «перероблені». Високі
відновні властивості (негативні значення ОВП) мають свіжовичавлені фруктові та
овочеві соки, якісний зелений чай. Низьке значення ОВП також у продуктів
шумування (кисломолочні продукти, домашній квас, натуральне вино).
Саме в Японії, де середня тривалість життя
значно більша, ніж у нас, наукові пошуки ведуться в напрямку вирішення проблем
активного довголіття та омолодження організму, зокрема,
з використанням для цього природних джерельних вод і термальних джерел. Як
вважають автори опублікованих наукових праць, при купанні в джерельній воді з
високим відновним потенціалом поліпшується стан серцево-судинної системи та
периферичного кровообігу, пригнічуються процеси окислення /старіння
в шкірі/, поліпшується її еластичність. І один із результатів
— очевидний омолоджуючий ефект, зокрема й на обличчі.
Можливо,
головний секрет «еліксиру молодості» криється у воді і тому «невловимий» для
дослідників?
Можливо. Адже ми ще так мало знаємо про
властивості води — їх потрібно вивчати, вивчати й вивчати, аналізувати. І
поважати джерела природної справжньої одухотвореної води — джерела життя.
Немає коментарів:
Дописати коментар