Основи здоров'я


Презентація до уроку: "Слухова сенсорна система"




Вода та її вплив на організм людини
Валентина Літвінова
Вода – основа життя. Її функції в організмі людини та вплив на фізіологічні процеси у ньому.
  
   На Землі є чимало місць, де майже всюди живуть довгожителі. Вивчення їхнього способу життя показало, що своїм чудовим здоров’ям вони завдячують не якимось екзотичним рецептам, а звичайній воді, яку вживають щодня.
Життя — це одухотворена вода.
Еміль Дюбуа
  
   Секрет довголіття британських монархів криється в особливому складі води з джерела на території резиденції Балморал, яку вживає королівська сім’я, — вважають англійські вчені. Як відомо, королева-мати померла в дуже похилому віці, переступивши столітній рубіж. Її дочка, нинішня королева Єлизавета II, вважає за найкраще майже все літо проводити в шотландському замку — вода з тамтешнього джерела, як показали дослідження, має властивості, що вповільнюють процеси старіння організму.
    Наші далекі предки недарма селилися біля джерел води, наділяли її чудодійними властивостями, поклонялися їй, вірили в її надприродну силу, що знайшло відображення в казках і народних легендах. Що глибше сучасна наука проникає в таємниці найзагадковішої речовини на планеті, то більше переконується, що «молодильні яблука», «жива» і «мертва» вода — не просто витвір людської фантазії…

     «Тече вода каламутна…»
   Афоризм, винесений в епіграф, аж ніяк не метафора. Людина розвивається у воді (у материнському лоні до моменту появи на світ її оточує водна стихія — навколоплідні води) і не може без неї прожити фактично ані дня. Вода становить майже 70% маси тіла людини (це вільна, позаклітинна і так звана зв’язана вода, яка міститься усередині клітин). Людський ембріон на 97% складається з води, а новонароджений — на 90%. Найбільш інтелектуальна частина нашого тіла — мозок — на 85% складається з води, кров — на 95%. Природ­но, що для здоров’я і довго­ліття людини вкрай важливо, яка вода живить тканини її тіла.
   Тож яку воду пити, щоб довше жити? За припущенням учених, людина як біологічний вид має жити до 120 років — на такий строк генетично запрограмовані клітини її організму. Як відомо, загальна тривалість життя в Україні значно нижча, ніж у розвинених країнах, і становить 67,5 року (61,7 — для чоловіків і 73,4 — для жінок). Невтішна статистика: тільки 5% чоловіків працездатного віку і 3% жінок мають високий і вищий від середнього рівень здоров’я, а дві третини чоловіків і три чверті жінок — нижчий від середнього і низький. Багато несприятливих чинників скорочують життя нашим співвітчизникам: забруднення навколишнього середовища, стреси, нездоровий спосіб життя тощо. Серед них, на думку вчених, одним із найважливіших є питна вода.
   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 80% проблем здоров’я людини тією чи іншою мірою пов’язані з питною водою. За якістю питних джерел Україна, як відомо з доповіді ООН про стан водних ресурсів у світі, посідає 95-те місце в рейтингу зі 122 країн.
   Ріка життя… Вона буває повноводною, глибокою або ж мілководною. Замулюються криниці, висихають струмки і водойми, міліють річки… Одного разу усвідомивши це, повертаємося до джерел (і витоків). Чи не звідси бурхливий сплеск інтересу до вивчення феномену води, її надзвичайних і часом майже незбагненних властивостей? Відходить у минуле дещо зневажливе ставлення до неї як до простої хімічної сполуки водню і кисню — H2O. Якщо раніше акцент у її характеристиках робили переважно на хімічному складі, то тепер увагу вчених привертають процеси взаємодії між хімічними елементами, які містяться в ній. У науці завжди є місце першопрохідникам. Ще на початку минулого століття професор біохімії Гарвардського університету (США) Л.Гендерсон стверджував, що основними компонентами пристосованості організму і навколишнього світу є, з одного боку, фізико-хімічні особливості довкілля, а з іншого — особливості власне органічного світу, що виник у процесі еволюції. Він також обгрунтував, що найважливішими складниками цих «особливостей» є особливі умови рівноваги між кислотами і лугами, тобто окислювально-відновні реакції, які відбуваються і в живих організмах, і в навколишньому середовищі. Таке незліченне розмаїття хімічно активних речовин у природі і в організмі виникло завдяки властивостям води, вважав Л.Гендерсон.
   Основними процесами, які забезпечують життєдіяльність будь-якого організму, є окислювально-відновні реакції, тобто реакції, пов’язані з передачею електронів. При цьому змінюється електричний потенціал окислюваної або відновлюваної речовини: одна речовина, віддаючи свої електрони і заряджаючись позитивно, окислюється, інша, набуваючи електронів і заряджаючись негативно, відновлюється. Різниця електричних потенціалів між ними і є окислювально-відновним потенціалом (ОВП).
   ОВП (англ. RedOx — Reduction/Oxidation) є однією з найважливіших характеристик води і визначає ступінь активності електронів в окислювально-відновних реакціях. Вимірюється він у мілівольтах. Енергія, яка звільняється під час таких реакцій в організмі, витрачається на підтримання гомео­стазу та регенерацію клітин, тобто на забезпечення процесів життєдіяльності. Клітини нашого організму мають негативний потенціал — від -100 до -200 мілівольт. Вода, яку ми вживаємо день у день, має позитивний окислювально-відновний потенціал. ОВП звичайної питної води (з-під крана, бутильованої та ін.) практично завжди більший від нуля і перебуває в межах від плюс 300 до плюс 500 мВ. Така вода, проникаючи в людський організм, забирає електрони від клітин і тканин, які складаються, як уже йшлося, переважно з води. У результаті біологічні структури організму зазнають окислювального руйнування, він зношується, старіє, порушуються функції життєво важливих органів і систем. Чим вищий показник ОВП води, тим більше в ній вільних радикалів, речовин, які пошкоджують клітину. Тому так важливо підтримувати окислювально-відновну (кислотно-лужну) рівновагу в організмі. Як відомо, багато захворювань спричинені надлишковою кислотністю організму і накопиченням у ньому кислотних відходів. Нобе­лівський лауреат Отто Варбург довів, що процес розвитку раку є анаеробним, тобто він розвивається при нестачі кисню в крові. Саме нестача кисню робить рідини організму кислотними. Лужне середовище охороняє організм від виникнення онкозахворювань.
   Дослідження води — найпоширенішої і водночас маловивченої речовини на Землі — ведеться в усьому світі. Вчені намагаються з’ясувати, яка вода оптимальна для пиття, тривають дослідження її впливу на здоров’я, працюють над технологіями отримання води, близької до природної.
   Дані літератури свідчать, що довгожителями є ті, хто постійно п’є природну чисту воду (наприклад, у горах). Мало того, у світовідчутті людини вода — не тільки фізична субстанція, не просто волога, якою можна вгамувати спрагу або вимити тіло. Якщо вірити болгарським переказам, від неї залежить навіть характер людини — добрі, веселі люди мешкають саме в тій місцевості, де є добра питна вода (наприклад, криниці в Габрово).
   Сама природа підказує важливість підтримання окислювально-відновного балансу в організмі. Відновні властивості притаманні грудному материнському молоку, яке має негативний ОВП, саме тому дуже важливо, щоб мати годувала свою дитину груддю. Навколоплідні води, в яких дитина проводить частину життя до народження, також мають відновні властивості.
    Проте, з віком у людини починають переважати інші процеси...
Протягом життя в нашому організмі відбуваються два процеси: руйнування і відновлення. Приблизно після 30 років руйнування починає переважати над відновленням. З роками кількість води в організмі поступово зменшується (відбувається дегідратація), з’являються очевидні ознаки старіння, зокрема в’яне і береться зморшками шкіра. Але втрата води з віком — це не тільки зморшки, зниження еластичності шкіри, це втрата енергії та порушення обміну речовин.
   Деякі вчені вважають, що багато недуг і хвороб безпосередньо пов’язані з нестачею рідини в організмі. З віком її кількість в організмі зменшується, відбувається його зневоднення. Мозок реагує на нестачу води в організмі цілою низкою неприємних відчуттів: слабкість, утома, занепокоєння, депресія, порушення функцій органів, а потім і всього організму.
   Справжні природні води мають вищі відновні властивості, ніж води «оброблені» і «перероблені». Високі відновні властивості (негативні значення ОВП) мають свіжовичавлені фруктові та овочеві соки, якісний зелений чай. Низьке значення ОВП також у продуктів шумування (кисломолочні продукти, домашній квас, натуральне вино).
   Саме в Японії, де середня тривалість життя значно більша, ніж у нас, наукові пошуки ведуться в напрямку вирішення проблем активного довголіття та омолодження організму, зокрема, з використанням для цього природних джерельних вод і термальних джерел. Як вважають автори опублікованих наукових праць, при купанні в джерельній воді з високим відновним потенціалом поліпшується стан серцево-судинної системи та периферичного кровообігу, пригнічуються процеси окислення /старіння в шкірі/, поліпшується її еластичність. І один із результатів — очевидний омолоджуючий ефект, зокрема й на обличчі.
   Можливо, головний секрет «еліксиру молодості» криється у воді і тому «невловимий» для дослідників?
   Можливо. Адже ми ще так мало знаємо про властивості води — їх потрібно вивчати, вивчати й вивчати, аналізувати. І поважати джерела природної справжньої одухотвореної води — джерела життя.







Немає коментарів:

Дописати коментар